Minden, amit tudnod kell az Underworld Kupáról!
2016-08-05 14:20:31

kommentGY. I. K.
Mielőtt kérdezel, olvasd el ezt az összefoglalót!

Ismét nagyon sok képanyag készült!
2011-08-16 11:28:37

kommentA 2011-es verseny videói...


teka logo

merkapt logo
kellys-logo


high5 logo


moose logo


motorex logo


heavy tools logo

olimpiai otproba logo


tempo sport logomozgásvilág logo

bikemag logo

2016-08-05 14:20:31

Minden, amit tudnod kell az Underworld Kupáról!


2016. augusztus 13-án kerül megrendezésre hazánk legkülönlegesebb mountain bike versenye, a MOFÉM Underworld Kupa, hogy mindennel képben legyél, egy cikkben minden fontos információt összefoglalunk neked a föld alatti bringaversenyről.

Ezmiez?

A lényeg egy mondatban összefoglalható: a MOFÉM Underworld Kupa egy részben a föld alatt zajló mountain bike verseny, amely a kőbánya alatti pincerendszerben kerül megrendezésre. A verseny nyílt, azaz bárki részt vehet rajta, aki rendelkezik némi kerékpáros rutinnal és van egy jól működő mountain bike bringája.Helyszín

A verseny a Maglódi úton található Merkapt Maraton Sportközpontban (1106 Budapest, Maglódi út 12/A) kerül megrendezésre. A sportközpont nagyszerű infrastruktúrával rendelkezik (parkoló, öltöző, zuhanyzó), így ideális helyszíne különböző sporteseményeknek, többek között itt kerül megrendezésre évről-évre a Budapesti Nagy Sportágválasztó rendezvény is, amely során tízezres tömeg is megfordul a helyszínen. A Merkapt Sportközpont szemben található a Globus Konzervgyárral.

Pálya

A MOFÉM Underworld Kupa rajt-cél területe a sporttelep füves labdarúgópályáján kerül kialakításra, itt kapnak helyet a nevezési és csapatsátrak, a kiállítók, a büfé és innen rajtolnak a futamok is. A verseny nyomvonala a sportközpont területén, a szomszédos ipartelep egy részén és a földalatti pincerendszerben kerül kialakításra kb. 2 km hosszban, jelentős szintkülönbség nélkül. A versenypálya talaja vegyes összetételű: füves, kavicsos, aszfaltos, salakos, macskaköves és föld utak, a föld alatt helyenként igen csúszós beton és némi nedves föld.Pincerendszer

A MOFÉM Underworld Kupa nyomvonalát képező földalatti szakaszon a pince belmagassága változó, átlagban 2-2,5 méter, de egy ponton kb. 160 cm körülire csökken, itt fokozott figyelemmel kell áthaladni, erre tábla és villogó fények is figyelmeztetnek. A járatok szélessége 3 és 8 méter között változik, egy szakaszon viszont ettől szűkebb, kb. másfél méter szélességű és ennek a résznek a végén egy vasajtón is át kell haladni, amely kb. 80 cm széles.

Lebonyolítás

A nap folyamán 5 futam kerül megrendezésre. Külön versenyeznek a próbafutam résztvevői, a második menet a junior korú indulóké és a nőké, továbbá 3 külön futamban, életkori felosztás alapján, versengenek a férfiindulók. A próbafutam 30, a női 60, a férfiak futamai 70 percig tartanak.

Próbafutam és pályabejárás

A próbafutamot a nem versenyorientált bringásoknak, a verseny hangulatába belekóstolni vágyóknak ajánlunk. A próbafutam résztvevőire 30 perc tekerés vár, ahol hozzájuk hasonló, a mountain bike sporttal még csak ismerkedő „versenytársakra” lehet számítani. Az indulók idejét lemérik, az eredménylistában szerepeltetik, de dobogós díjazásra, eredményhirdetésre ebben a futamban nem kerül sor. Mivel a pincéhez vezető rámpa nem veszélytelen, a teljesen amatőr, minimális hegyikerékpáros rutinnal sem rendelkezőknek a részvételt nem ajánljuk. Mivel a próbafutam résztvevői is ugyanazt a szolgáltatás-csomagot kapják, mint bármely más futam indulói, így mindenki számára szükséges a nevezés és a nevezési díj megfizetése. A próbafutamra mindenkinek nevezni kell, egy másik futamban való részvétel nem jogosít a próbafutamban való „melegítésre”, erre a célra a pályabejárás szolgál.Bringa

A jól felkészített mountain bike kerékpár minden versenyre elengedhetetlen, ám általánosságban kijelenthető, hogy nem a bringán múlik a dolog, azaz egy a kétkerekűjét és önmagát ismerő bringásnak nem lehet problémája a pályán.

Veszély

Tekintettel a földalatti szakaszban lévő éles kanyarokra, beszűkülő járatokra, sötétebb részekre, csúszós talajra, a pincerendszerben fokozott óvatossággal ajánlatos közlekedni. Mivel a föld alatt néhány 10 méteres szakasztól eltekintve előzési lehetőség nincs, így azt ne ott erőltesd, mert balesetveszélyes! Ha gyorsabb vagy, akkor a pincéből felvezető mászáson, illetve a pálya föld feletti részein fogsz tudni előzni. A lassabb és tapasztalatlanabb bringások figyeljenek az őket leköröző gyorsabb versenytársakra és a továbbhaladásukat igyekezzenek elősegíteni.

Baleset

Nem szeretnénk ha sor kerülne rá, de fel kell készülnünk az eshetőségre, ezért az alábbi intézkedéseket léptetjük életbe baleset esetén. Amennyiben a föld alatti szakaszon bármilyen súlyosabb baleset történik, úgy az éppen zajló futam leállításra kerül a pálya három pontján: a rajtvonalnál, a teniszpálya melletti szakaszon és a pincéhez vezető rámpa előtt. Amennyiben a sérülthöz megérkezett a segítség és az ellátása megtörtént, továbbengedjük a mezőnyt. Amennyiben a futam első harmadában történt az eset új rajtra kerülhet sor, illetve a futam meghosszabbodhat az „állásidővel” erről az aktuális helyzet alapján dönt a szervezőség, amelyről tájékoztatjuk a versenyzőket.Nevezési díj és nevezés

A kedvezményes előnevezési időszakoknak már vége, a nevezési díj augusztusban 5000 Ft. A nevezési díj fejében indulási jogot kapsz a MOFÉM Underworld Kupára, valamint rajtcsomagot, amely tartalmazza a rajtszámod az időmérő chippel, egy pár egyedi kivitelű MOOSE kerékpáros zoknit, HIGH5 terméket, ebédjegyet, tombolaszelvényt stb. Emellett minden induló számára egészségügyi felügyeletet, kulturált öltözőt, zuhanyzási lehetőséget, bringamosót biztosítunk.

Nevezésre a szabad helyek függvényében van lehetőség augusztus 10-ig online, illetve ezt követően a fennmaradó szabad helyek erejéig a helyszínen. A nevezés csak a nevezési díj megfizetésével válik érvényessé! Mivel több futamban már „teltház” van, kérjük, hogy telefonon informálódj a szervezőknél. (Elérhetőségek itt!)

Pályabejárás

A versenyt megelőző napokban pályabejárásra nincs lehetőség, mivel csak a verseny előtti napon kerül végleges kijelölésre a nyomvonal, de a verseny napján 8.30 és 9.15 óra között - az első futam előtt -, lehetősége nyílik mindenkinek arra, hogy a pályával megismerkedjen.

Nevezési csomag átvétele

8 órára várjuk az első „fecskéket”, ettől hamarabb nem érdemes jönni. A nevezési csomagok átvételére egész nap lehetőség van, azaz a 14.40-kor rajtoló futam résztvevőinek, nem kell reggel felvenniük azt. Ettől függetlenül mindenkit arra buzdítunk, hogy jöjjön ki minél korábban, minél hosszabb időre, hiszen egy jó hangulatú napnak nézünk elébe, amelyet hasonló érdeklődésű bringások körében töltehetünk el.

Parkolás

A gépjárművel érkezők a Merkapt Maraton Sportközpont előtt található betonozott területen tudnak parkolni, valamint lehetőség nyílik erre a Maglódi útból nyíló Algyógyi utcában is, ahol a sporttelep teherbejárata is található. A sportközpont területére a versenyzők gépjárművel nem állhatnak be!

Ebéd

Minden induló a vendégünk egy egytálételre, amelyet 12 és 15.30 között lehet elfogyasztani a büfésátornál. Mivel az étel nem a helyszínen kerül lefőzésre, ezért a melegen tartás és tárolás ettől tágabb időintervallumban nem megoldható. Kérjük ennek megértését és figyelembe vételét. Az étel a rajtszám bemutatásával, a rajtszám sarkának levágása után vehető át.

Eredményhirdetés

A nap folyamán két eredményhirdetés lesz. Kb. 12 órakor tartjuk az junior és női futam dobogósainak értékelését, míg az 5. futam után, kb. 16.20-kor a férfi futamok díjazására kerül sor.

Tombola

Azok között az indulók között, akik a helyszínen maradnak a nap folyamán és megvárják a délutáni eredményhirdetést, tombolán vehetnek részt, ahol különböző tárgynyeremények kerülnek kisorsolásra. A sorsoláson résztvevő kuponok a rajtcsomagban lesznek megtalálhatók és csak a sorsolás előtt lehet bedobni a gyűjtődobozba. A kuponok át nem ruházhatók és csak személyesen vehetők át a nyeremények. Ha a húzáskor bemondott rajtszám tulajdonosa nem jelentkezik, akkor új húzásra kerül sor.

További infók

Ha a fenti összefoglaló után még maradt kérdésetek, akkor olvassátok el a kiírás és pálya menüpontokban található információkat, ahol bizonyára megtaláljátok rá a választ.
RedbullFőoldalKapcsolat