Minden, amit tudnod kell az Underworld Kupáról!
2016-08-05 14:20:31

kommentGY. I. K.
Mielőtt kérdezel, olvasd el ezt az összefoglalót!

Ismét nagyon sok képanyag készült!
2011-08-16 11:28:37

kommentA 2011-es verseny videói...


teka logo

merkapt logo
kellys-logo


high5 logo


moose logo


motorex logo


heavy tools logo

olimpiai otproba logo


tempo sport logomozgásvilág logo

bikemag logo

2013-07-19 12:07:32

Minden egy helyen a MOFÉM Underworld Kupáról!


Cikkünket nevezhetnénk GYIK (gyakran ismételt kérdések) összeállításnak is, hiszen igyekszünk minden felmerülő kérdésre választ adni az augusztusi föld alatti viadallal kapcsolatban.

Kezdjük a legfontosabbal: a MOFÉM Underworld Kupa egy részben a föld alatt zajló mountain bike verseny, amely a kőbánya alatti pincerendszerben kerül megrendezésre 2013. augusztus 10-én, immáron negyedik alkalommal. A föld alatti verseny a 2013-as Mountainbike Challenge versenysorozat hatodik állomása.

A helyszín:

A verseny helyszínéül a Maglódi úton található Merkapt Maraton Sportközpont szolgál (régen Dreher Sporttelep), amely infrastruktúrájával ideális helyszíne különböző sporteseményeknek. Többek között itt kerül megrendezésre évről-évre a Budapesti Nagy Sportágválasztó is, amely során a sportközpont alkalmanként tízezres tömeget is vendégül lát. A MOFÉM Underworld Kupa rajt-cél területe a füves labdarúgópályán kerül kialakításra, itt kapnak helyet a nevezési és csapatsátrak, a kiállítók, a büfé és innen rajtolnak a futamok is.

A pálya:

A pálya a sportközpont területén, a szomszédos ipartelep egy részén és a pincerendszerben kerül kialakításra kb. 2 km hosszban, jelentős szintkülönbség nélkül. A pálya végig tekerhető, komoly nehézséget nem jelentő, "szórakoztató" nyomvonalú. Nehézségként a pincebejárathoz vezető 10 méteres rámpát említhetjük, amely némi bringás rutint azért igényel. A versenypálya talaja vegyes összetételű: füves, kavicsos, aszfaltos, salakos, macskaköves és föld utak, a föld alatt helyenként csúszós beton és némi nedves föld.

A pincerendszer:

Az Underworld Kupa nyomvonalát alkotó föld alatti szakaszon a pince belmagassága változó, átlagban 2-2,5 méter, de egy ponton kb. 160 cm körülire csökken, itt fokozott körültekintéssel kell haladni, erre tábla és villogó fények is figyelmeztetnek. A járatok szélessége 3 és 8 méter között változik, egy szakaszon viszont ettől szűkebb, kb. másfél méter szélességű, amely végén egy vasajtón kell áthaladni, amely kb. 80 cm széles. A pályáról további információkat (pl. pályarajz) ide kattintva találsz!

A lebonyolítás módja:

A nap folyamán 5 futamot rendezünk. Külön versenyeznek a próbafutam résztvevői, valamint a junior korúak (ők a női indulókkal tekernek egy futamban), továbbá 3 külön futamban, életkori felosztás alapján a férfi indulók. A futamok 60-70 percig tartanak.

A díjazás módja:

Szakítva a korábbi hagyományokkal, ahol a futamok abszolút sorrendjét értékeltük, idén a Mountainbike Challenge egységes kategóriái szerint kerül sor a díjazásra, így 9 kategóriában is dobogóra szólítjuk a legjobbakat.

1. U19 férfi, 15-18 évesek (1998-1995)
2. U19 nő, 15-18 évesek (1998-1995)*
3. Felnőtt férfi, 19-29 évesek - licensztől függetlenül – (1994-1984)
4. Felnőtt nő, 19-29 évesek - licensztől függetlenül – (1994-1984)
5. Master1, férfi 30-39 évesek (1983-1974)
6. Master1, nő 30-39 évesek (1983-1974)
7. Master2, férfi 40-49 évesek (1973-1964)
8. Master2, nő 40 évesek és 40 év felettiek (1973-)*
9. Master3, férfi 50 évesek és 50 év felettiek (1963-)*


*Amennyiben a futamokon belül az egyes kategóriákban nincs legalább 4 induló, úgy az a kategória nem kerül díjazásra (ez a verseny előtti napon, az előnevezés lezárása után kihirdetésre kerül).

Mi az a próbafutam?

A próbafutamot a nem versenyorientált bringásoknak, a verseny hangulatába belülről belekóstolni vágyóknak ajánlunk. A próbafutam résztvevőire 30 perc tekerés vár, ahol hozzájuk hasonló, a mountain bike sporttal még csak ismerkedő „versenytársakra” lehet számítani. Az indulók idejét mérjük, az eredménylistában szerepeltetjük, de dobogós díjazásra, eredményhirdetésre ebben a futamban nem kerül sor. Mivel a pincéhez vezető rámpa nem veszélytelen, a teljesen amatőr, minimális hegyikerékpáros rutinnal sem rendelkezőknek a részvételt nem ajánljuk.

Mi lesz az elit futammal?

A MOFÉM Underworld Kupát érintő legjelentősebb változás, hogy szakítva az elmúlt három év hagyományaival, az önálló elit futamot nem írjuk ki. Ettől függetlenül természetesen továbbra is várjuk a versenyzői licensszel rendelkező bringásokat, akik az életkoruknak megfelelő futamban tudnak rajthoz állni.

Milyen a megfelelő bringa?

A jól felkészített mountain bike kerékpár elengedhetetlen, ám általánosságban kijelenthető, hogy nem a bringán múlik a dolog, azaz egy a kétkerekűjét és önmagát ismerő bringásnak nem lehet problémája a pályán.

Mire figyeljek?

Minden indulót kérünk, hogy a pályát biztosító rendezők utasításait tartsák be. Tekintettel az éles kanyarokra, a beszűkülő szakaszokra, a sötétebb részekre, a csúszós talajra, a pincerendszerben fokozott óvatossággal közlekedjetek. Mivel a föld alatt néhány 10 méteres szakasztól eltekintve előzési lehetőség nincs, így azt ne erőltesd, mert balesetveszélyes! Ha gyorsabb vagy, akkor a pincéből felvezető mászáson, illetve a pálya föld feletti részein fogsz tudni előzni. A lassabb és tapasztalatlanabb bringások figyelmét felhívjuk, hogy ne csak előre, de hátra is figyeljenek és az őket leköröző gyorsabb versenytársak haladását igyekezzenek elősegíteni. (Ez persze nem vonatkozik a meccsben lévőkre.)

Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a rajszámon található chipet a verseny végeztével eltávolítjuk (illetve az induló köteles azt leadni), azzal a sporttelep területét lehagyni nem szabd.

Kik indulhatnak?

Bárki rajthoz állhat az életkorának megfelelő kategóriában, aki betöltötte a 14. életévét. (A rutinnal rendelkező fiatalabb versenyzők esetében egyedi elbírálás alapján kivételt teszünk.)

Mennyi a nevezési díj és mit kapok érte?

A nevezési díj 2013. augusztus 7-ig 3500 Ft, helyszíni nevezés nincs! A nevezési díj fejében indulási jogot kapsz a MOFÉM Underworld Kupára, valamint rajtcsomagot, amely tartalmazza a rajtszámod az időmérő chippel, egy pár egyedi kivitelű MOOSE kerékpáros zoknit, HIGH5 gélt, ebédjegyet stb. (a csomag tartalma folyamatosan bővül). Emellett minden induló számára biztosítunk egészségügyi felügyeletet, öltözőt, zuhanyzási lehetőséget, bringamosót, jó hangulatot és felejthetetlen élményeket.

Mikor kell átvennem a nevezésem?

A nevezési csomagok átvételére egész nap lehetőséget biztosítunk, tehát a 14.40-kor rajtoló futamok résztvevőinek, nem kell délelőtt felvenniük azt. Ettől függetlenül mindenkit arra buzdítunk, hogy jöjjön ki minél korábban, minél hosszabb időre, hiszen egy jó hangulatú napnak nézünk elébe, amelyet hasonló gondolkozású bringások körében töltehetünk el.

Hol tudok nevezni?

Nevezni a hegyibringa.hu oldalán a Mountainbike Challenge sorozat közös nevezési felületén egy gyors és egyszerű regisztráció után lehet. A nevezési díjad beérkezéséről és a nevezésed elfogadásáról e-mailben értesítést kapsz. További nevezési információkat, az elfogadott nevezéseket és a rajtlistát itt találod.

További teendők?

Nyomj egy lájkot és irány a nevezési felület!
RedbullFőoldalKapcsolat